Zamke udovoljavanja drugima

Ponekad se dogodi da do sasvim odrasle dobi ne shvatiš da zapravo živiš svoj život kako bi usrećila sve oko sebe i ispunila njihova očekivanja.

Većini nas u životu se dogodi trenutak kada se zapitaš zašto radiš to što radiš, je li to ono što ti želiš, ostvaruješ li svoje snove i potencijale. I često se dogodi da shvatiš da živiš svoj život kako bi usrećila svoje roditelje ili možda okolinu.

Nekima se to rasvijetli već u 20-ima, nekima u 40-ima a nekima čak i kasnije. To ovisi o tome koliko je obitelj involvirana u tvoj život i tvoje mentalne i emocionalne obrasce.

Kada do te spoznaje dođeš prvo nastupa šok ili nevjerica, ali bitno je vjerovati da je to spoznato zato što si sada spremna to prihvatiti, riješiti i krenuti živjeti vlastiti život odbijajući prihvaćati tuđa očekivanja.

Jedan od najčešćih razloga zbog kojeg zapneš u krugu usrećivanja drugih (bilo roditelja, partnera, djece) je taj što nisi u djetinjstvu stvorila pravu sliku o sebi.

Nisi bila prepoznata i uvažena kao pojedinac sa slobodnom voljom i “dozvolom” da se s njom razvijaš.

Rezultat toga je upravo to da si naučila gledati izvan sebe i od drugih tražiti odobrenje, podršku i smjer u kojem ići umjesto da to tražiš u sebi.

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Ali dobro je u svemu tome što taj dio tebe koji nije tada dobio pravu podršku još uvijek postoji, poput sjemena koje čeka sunčevu energiju i vodu da krene rasti i napredovati. Nikada nije kasno pružiti sama sebi ono što treba da ta sjemenka krene klijati.

Postoji mnogo načina da napraviš sigurno okruženje i dozvoliš tom dijelu sebe da krene otkrivati ono što u tebi čuči.

Možeš se pridružiti grupi za podršku, otići ne terapiju, započeti svakodnevnu “terapiju pisanjem” u trajanju od pola sata.

To iskustvo da si ti bitna i da je u redu slušati i raditi ono što ti želiš vrijedno je i ponekad teškog rada i teških spoznaja koji su potrebni da stigneš do tog dijela sebe.

Osvijesti i to da bilo koji proces odabereš, normalno je u početku osjećati se gore prije nego se počneš osjećati bolje, ali stavi fokus na krajnji cilj : Saznanje kako živjeti svoj život za sebe i kako sebe učiniti sretnom.

Pročitaj još:
Život je ovdje i sada
Ti si prosjek 5 ljudi s kojima provodiš najviše vremena
Ponovno pronađi sebe