Ena Rajić: Za mene je sreća para puna vreća (kroz smijeh)

Enu Rajić, vlasnicu Media scene, psihologinju, voditeljicu, kreatoricu pitali smo nekoliko zabavnih ali i mudrih pitanja. Inspiriraj se njenim odgovorima!

IS: Predstavi nam se u par rečenica. 

Ena: Ćao, ja sam Ena! Diplomirana sam psihologinja koja je u jednom trenutku života odlučila transformirati karijeru i svoj dugogodišnji hobi pretvoriti u posao iz snova. Vlasnica sam MEDIA SCENE, obrta u kojemu se primarno bavim video produkcijom. U protekle dvije i pol godine produciram tzv. spoken word poeziju i satirični video sadržaj kroz koje obrađujem ozbiljne teme psihološke i društvene naravi (npr. od samopoštovanja i patrijarhalnih društvenih odnosa do međunacionalne segregacije). 

IS: Što je za tebe sreća?

Ena: Para puna vreća (kroz smijeh). Sreća je, za mene, emocija koju osjetim kada mi se u životu dogodi nešto što sam priželjkivala (npr. sreća zbog tuđeg postignuća, vlastiti uspjeh itd.) ili što me ugodno iznenadi (npr. radosna vijesti). Na zadovoljstvo, nasuprot sreći, gledam kao na skladnost svog zdravlja i psihosocijalnog života uz obvezan osjećaj doprinosa zajednici.

Foto: osobna arhiva

 IS: Koja je tvoja jutarnja rutina za sretan početak dana?

Moja se jutarnja rutina godinama mijenjala. Pisala sam dnevnik zahvalnosti, puštala si glazbu koja me podiže, EFT-irala se, meditirala, vježbala, čitala i dosta godina sam to poprilično ozbiljno i “štreberski” shvaćala. No, vremenom sam prestala vršiti pritisak na sebe i počela si svako jutro dozvoljavati da odlučim učiniti ono s čim najviše rezoniram u tom trenutku. Trenutno sam u fazi jednosatnog jutarnjeg čitanja i “parminutne” vizualizacije. Ipak, ujutro se volim zapitati: “Za što se zalažem u životu?”, “Što sam danas tu da pružim?” “U čemu ću uživati?” “Što ću naučiti?”.

IS: Kada bi imala jednu super moć, koja bi to bila? 

Iskorijeniti psihopatiju i ostatak poremećaja ličnosti (Dobro, voljela bih i letjeti, nećemo se lagati). 

IS: Tko ti je najveća inspiracija?

Ena: Ljudi kojima pod ruku idu apsurd, stereotipi, nepravda i još puno toga. 

IS: Na koji uspjeh si najviše ponosna u svom životu?

Ena: Najviše sam ponosna na svoj spoken word nastup u Ujedinjenim narodima u studenom 2019. uoči Geneva Peace Week-a, na temu “Building Trust in Post-War Communities”.

IS: Što je ono što te uvijek podigne kada stvari postanu teške?

Ena: Glazba. 

https://www.instagram.com/p/B7jgNofpWzO

IS: Koja je tvoja najveća osobna transformacija? 

Ena: Promjena karijere.

IS: Da si slogan na majci, što bi poručila? 

Ena: Prvo skoči, onda reci hop. Naučit ćeš putem.