Terapija hodanjem – kako je koristiti svakoga dana

Kada razmišljamo o pojmu terapija obično se pred očima javlja slika nekog ureda gdje pred terapeutom iznosimo svoje probleme i pričamo o njima.

I u pravu smo, ali to je samo jedan vid terapije. Terapija može ići puno više i puno dalje od toga.

Terapija može biti povezivanje s tijelom bez intervencije terapeuta, povezivanja uma sa sadašnjim trenutkom i takva terapija će imati dalekosežne benefite na zdravlje i opći osjećaj zdravlja i mentalne ravnoteže.

Terapiju hodanjem možeš koristiti svakoga dana na nekoliko načina, a već kroz sedam dana vidjeti ćeš sve blagodati.

1. fokusiraj se na zvukove koje čuješ
Pažljivo osluškuj što čuješ dok hodaš. Pokušaj prepoznati što više zvukova možeš. Izaberi onaj koji ti je najneugodniji i stavi svu pažnju na njega, ubrzo ćeš vidjeti kako postaje manje neugodan. Nakon toga stavi pažnju na onaj najugodniji i uživaj u njemu.

2. fokusiraj se na boje koje vidiš
Hodanje nam često postaje automatika, posebice ako uvijek idemo istim putem. Stavi fokus na sve nijanse jedne boje koje možeš zamijetiti, uživaj u igrama svijetla i sjene tamo gdje prolaziš. Pokušaj izbrojati koliko različitih boja je bilo na putu.

3. fokusiraj se na mirise koje osjećaš
Bilo da šećeš gradom ili šumom svako mjesto ima svoje posebne mirise. Nekada je to pekarnica koja te poziva da uđeš, ponekad miris ribe pored tržnice ili divan miris nakon prestanka kiše. Ali njih primjećujemo kada su jaki. Ali ti vježbaj osjetiti i one suptilne, koje ne osjećaš ako baš ne staviš pažnju na njim.

Svakoga dana možeš izabrati drugu temu za fokusiranje, time jačaš svoje mentalne kapacitete i izoštravaš svoja osjetila.

Uz sve to možeš voditi i dnevnik šetnje te zabilježiti sve uvide koje si imala. A ova šetnja će biti još bolja ukoliko je možeš izvesti u prirodi.

Uživaj!