Godina u prirodi – slikovnica o putovanju kroz godišnja doba

Nesvakidašnja slikovnica za sve ljubitelje prirode. 

Britanska umjetnica Helen Ahpornsiri preobrazila je latice, lišće i sjemenke u razigrane zečeve, blistave leptire i ptice u letu i stvorila jedinstvenu knjigu. U njoj je baš svaka ilustracija, svaki pupoljak, stablo, životinja, načinjena od rukom ubranih i isprešanih biljaka.

Svi zajedno oni nam pričaju čudesnu priču o godišnjim dobima. Odražavajući boje i bilje iz prirode saznat ćemo koji će cvjetovi prvi niknuti, u šarenom leptiru prepoznati ljetno livadno cvijeće, saznati kojem drveću ujesen ne opada lišće i upoznati životinje koje se ne boje zime. Ova je slikovnica pravo malo umjetničko djelo nastalo iz isprešanog bilja!

Poruka autorice:
Sve što vidiš u ovoj knjizi – od sjaja u oku lisice do fine paučine – napravljeno je od biljaka.
Cvijeće i lišće neprestano se mijenja s godišnjim dobima, no ovdje su zaustavljeni u vremenu i postali su dio nove priče. Paprat je pretvorena u perje, a šarena krila kukaca napravljena su od cvijeća kojim se hrane.
Svaki kolaž čini stotine listića i cvjetova, a svi su odgovorno uzgojeni ili ubrani u divljini, a zatim osušeni tradicionalnim načinima prešanja. Biljke su zatim pomno složene u nove oblike i obrise, i dalje prepune divlje prirode, sačuvane u savršenom trenutku u vremenu…

O autorici

Helen Ahpornsiri britanska je umjetnica specijalizirana za ilustracije od prešanog bilja. Živi u Sussexu, Velika Britanija.