Opasnosti koje krije lažna pozitivnost

Neugodne emocije i iskustva zapravo su poligon za osobni rast i razvoj.

Ovih dana carstvo pozitivnosti (a u nekim slučajevima i psihologije) može biti opasno i lažno.

Instagram i drugi društveni mediji prepuni su  postova o utjecaju pozitivnih vibracija, o tome da ne dopuštate negativnoj energiji ili razmišljanjima da vas preplave, o okruživanju  samo pozitivnim ljudima koji vas podržavaju.

Ako ne živiš u balonu ili na Marsu, ovo nije samo nerealno, već je i recept da nikada ne narasteš i istinski upoznaš sebe.

Pokušavaš li nadmudriti ili izbjeći teška iskustva, možeš ostati emocionalno neostvarena u potpunosti. Duhovno orijentirani psiholozi i učitelji ovo nazivaju duhovnom zaobilaznicom.

Sviđalo nam se to tebi ili ne, ružni dijelovi naše osobnosti i situacija koje nas okružuju su tu da se može dogoditi rast.

Prema riječima Peme Chödrön, spisateljice i budističke redovnice (na hrvatski je prevedena knjiga Mjesta koja vas plaše, Naklada Ljevak)

Osjećaji poput razočaranja, neugodnosti, iritacije, ogorčenosti, bijesa, ljubomore i straha … zapravo su vrlo jasni trenuci koji nas uče što je to to što zadržavamo. Oni su poput glasnika koji nam zastrašujućom jasnoćom govore gdje smo točno zaglavili.

Mnoge emocije služe kao zastave koje nam ukazuje  priliku za učenje.

Izazov, tuga, promjene, nemir, sukob, mržnja, depresija i anksioznost put su ka rastu i promjenama. Kroz njih možeš istražiti i prihvatiti dijelove sebe koje ti društvo nameće da skrivaš pod tepih.

Bolna ili neugodna iskustva omogućuju napredak kroz svoja trenutna emocionalna i duhovnih stanja.

Lažna pozitivnost može biti jedan od razloga za sve veći broj i mnoge stigme oko mentalnih bolesti.

Poticanje nekoga tko ima kliničku depresiju da se usredotoči na pozitivno nije korisno i zapravo može učiniti više štete. Ovaj savjet može pojačati osjećaj da su oni krivi jer se jednostavno ne mogu “podići” pozitivnim mislima.

Sljedeći put kad osjetite  ljutnju, strah ili tugu, izazivam vas da zastanete, budete mirni i tihi. Primijetite osjećaj u svom tijelu i duboko udahnite u taj prostor. Možda čak stavite ruku na mjesto – prsa, trbuh, grlo – gdje se čini da su te emocije. Kada prepoznate te osjećaje, uistinu poštujete svoju humanost. Možda ćete osjetiti kako  se opuštate ili preplavljujete emocijama. Ali izblijedit će kao val koji se razbija na obali prije nego se povuče u more.

Također je važno posjedovati svoje osjećaje. Nitko ne može učiniti da se netko osjeća na određeni način. Može izgledati kao da nas netko drugi pokreće, ali izvor nelagode je uvijek unutar. Okrivljavanje nekog drugog za vašu ljutnju ili ogorčenost je vrlo jednostavan način za zaobilaženje unutarnjeg rada.

Sljedeći put kad osjetiš  ljutnju, strah ili tugu zastani, budi mirna i tiha.

Primijeti taj osjećaj u svom tijelu i duboko udahni u taj prostor.

Stavi ruku na to mjesto – prsa, trbuh, grlo – gdje osjećaš te emocije. Kada ih prepoznaš poštuj sebe i svoju prirodu. Možda ćeš osjetiti kako  se opuštaš ili te preplavljuju emocijama. Ali znaš da si ih sama sebi pokazala i dozvolila.

Također iznimno je važno raspoznati sve svoje osjećaje.

Nitko ne može učiniti da se netko drugi osjeća na određeni način. Može izgledati kao da te netko drugi pokreće, ali izvor nelagode je uvijek unutar tebe .