Kako smanjiti negativan unutarnji govor

„Ne vjeruj svemu što misliš“

Ni  jedna od nas se ne osjeća dobro nakon što primi neki loš komentar na račun nečega što je ili nije napravila, na račun izgleda ili nečeg trećeg.

Ne osjeća se dobro ni kada napravi neku pogrešku. U tim trenucima potpuno je normalno osjećati se loše zbog osvještavanja nečega što možda sama ne bi primijetila.

Ali za mnoge od nas žena negativno razmišljanje o sebi kao osobi dolazi i s raznih drugih strana.

Zašto uopće imaš negativna razmišljanja ?

Vjerojatno je jedan od razloga što nemaš osjećaj da si uspješna na nekim poljima života nego je fokus samo na onome što nije baš najsavršenije.

Možda je uzrok u tome da se ne osjećaš dovoljno kvalificirana, obrazovana ili stvorena za posao koji radiš.

Ili možda trošiš jako puno vremena na uspoređivanje s drugima pa te brine da si manje nešto u odnosu na kolegice, prijateljice i neke osobe koje pratiš na društvenim mrežama, a čini ti se da su bolje od tebe.

Važno je da znaš da su NEGATIVNE misli prirodne i normalne. Ne postoji osoba koja je 100 % pozitivna i nema sumnje u sebe.

Sumnje u sebe, pokude na svoj račun i negativan unutarnji monolog uobičajeni su čak i kod onih koji su super uspješni, super sretnih, super pametnih…

Negativne misli su prirodan dio ljudskog postojanja koje su tu da te drže u tvojoj zoni ugode i ne bi trebale biti neki veliki prijeteći problem.

Problem se javlja onoga trenutka kada se pokrene tok iracionalnih misli. A te misli ne samo da ograničavaju tvoju produktivnost, osjećaj sreće i usredotočenost na svoje ciljeve,  već mogu ozbiljno narušiti tvoj uspjeh i samopouzdanje.

Prepoznavanje i oslobađanje od beskorisnih misli presudno je za otpuštanje stresa koji u potpunosti umanjuje sve tvoje potencijale, kreativnost i uspjeh.

Tok negativnih misli možeš promijeniti tako da ćeš slijediti 5 koraka koji su potrebni za vježbu svjesnosti. To znači dopusti, promatraj, nauči i priznaj, otpusti i popustj.

5 koraka kako se boriti protiv negativnog razmišljanja i pobijediti

1. Dopusti

Dopusti da tvoje misli i osjećaji dolaze i odlaze, kako ne pokušavaš zaustaviti vrijeme tako nemoj ni negativne misli. To će ti pomoći da prihvatiš da su negativne misli privremeni odgovor na situaciju, a ne znak da si loša ili nesposobna osoba

2. Promatraj

Obrati pažnju na priče koje si pričaš. To su najčešće fraze tipa: „ovo mi se uvijek događa“, „trebala sam reći/napraviti….“ „nikada ništa dobro ne radim“ Na tebi je da odabereš koju priču ćeš si pričati, onu koja te ojačava i podržava ili onu koja ti oduzima tvoju osobnu moć. Biraj mudro tako da si postaviš pitanje: „Što od toga je pod mojom kontrolom?“

3.Nauči koje su tvoje emocije

Imenuj emocije koje se nalaze u tebi a koje potiču rečenice koje si govoriš.

Umjesto „Osjećam se loše“ pitaj se dublje:

„Osjećam li se zabrinuto? Jesam li uplašena? Da li me to uvrijedilo?”

Ogroman broj istraživanja pokazuje da su osjećaji koje detektiraš i prepoznaš moćan način suočavanja sa stresom i razvijaju tvoju emocionalnu inteligenciju, onu interpersonalnu kao i onu kako pristupaš drugim ljudima.

4.Otpusti

Kako kažu mnogi stručnjaci koji se bave mindfulnessom dr.Bob Stahl i Steve Flowers: „Ne morate vjerovati svemu što mislite. Zašto ostati u zatvoru koji ste si sami stvorili kada su vrata širom otvorena? Pusti sve. Neka sve bude.“

5.Popusti

Posljednji korak u okviru biti svjesna je praksa suosjećanja prema sebi. Očekuj svakoga dana realno poboljšanje. Budi strpljiva prema sebi jer promijeniti način razmišljanja nije proces koji se događa preko noći. Negativne misli i dalje će se pojavljivatii s vremena na vrijeme i to je u redu. Gledajte ih kao priliku za vježbanje svoje nove navike i uskoro će nove navike i doći.

Dozvoljeno je preuzimanje do 600 znakova, uz obavezan link na http://inkubatorsrece.com/