Morning pages- kako jedna mala navika može čarobno promijeniti život

Sa morning pages (hrv. jutarnje stranice) susrela sam se na tečaju afirmacijskog slikanja, ima tome već oko pet godina, i ta kratka jutarnja navika u moj je život uvela neku novu čaroliju.

Svaka od nas ima toliko toga što joj se događa svakoga dana: posao, škola, djeca, partner, hobiji, prijatelji, računi, želje, uspjesi, brige, ono što nam stvara veselje…

Toliko je toga stalno u našim mislima da ponekad tu buku ni ne primjećujemo. Nosimo sve te terete sa sobom cijeli dan – sve stresove, narvoze, planove. Sve to nas može odvesti u smjeru kojim uopće ne želimo ići i odvesti nas daleko od onoga što je u životu bitno. I čini nam se da biti čovjekom zapravo znači nositi sve to neprestano sa sobom. Želim zato s tobom podijeliti jednu jednostavnu tehniku koja će ti pomoći da razbistriš misli i skineš neke od tereta sa svojih leđa. Tehnika se zove Morning pages ili Jutarnje stranice.

Photo by Alina Vilchenko from Pexels

Što su Morning pages?

Ova metoda dolazi iz knjige Umjetnikov put Julie Cameron. Knjiga je namijenjena umjetnicima kojima nedostaje inspiracije ili samopouzdanja kako bi kreirali i vratili se na put kreativnosti i riješili se svojih strahova.

Poanta knjige je ohrabriti umjetnika da prevlada svoje unutarnje glasove, dobro znane kao unutarnjeg kritičara koji često gvori:

“Nisi dovoljno dobra”. “Svi su bolji od tebe”, Ti si nebitna, tvoj rad također, zašto se nervirati?, Nema smisla išta pokušavati – sve što možeš je propasti.

Jel ti ovo poznato? Svaka od nas se susreće s tim demonima, bilo da oni dolaze od tvoje učiteljice iz škole, tvoje prijateljice, tvojih roditelja ili je taj grozan glas zaista tvoj unutarnji govor koji si negdje putem naučila.

Taj grozan glas, na tko ga kreirao,prati te kroz život i inficira svako područje tvog života.

Morning pages su originalno kreirane kako bi pomogle umjetnicima proći kroz kreativne blokade ali ova metoda je vrijedna na koji god dio života je želiš primijeniti. Bilo da se radi o braku, roditeljstvu ili stresnom poslu. Bilo tko može početi pisati jutarnje stranice da popravi fokus, potakne jasnoću misli i krene u novom smjeru u svom životu.

Photo by Alina Vilchenko from Pexels

Kako metoda funkcionira?

Sama metoda je prilično jednostavna i da bi je provodila potrebna ti je samo kemijska olovka i bilježnica. O tebi ovisi kakva će biti, ja sam veliki fan bilježnica i rokovnika pa mi je bitno da mi je lijepa i da po njenom papiru kemijska lijepo klizi.

Ustani malo ranije nego inače svakoga jutra i ispiši 3 stranice neprekidno pišući. Meni za to treba oko 15 minuta. I to je to!

O čemu pisati?

Biti će dana kada ti se neće dati pisati ni o čemu. Ali svejedno piši. Možda će se dogoditi da kao ja ponekad ostaneš duže spavati ili zaboraviš ujutro, nema veze, piši ili popodne ili navečer ali piši svaki dan. Možda ćeš i krenuti pisati i misliti da nema šanse da popuniš tri stranice, da je preteško. Ali popuni sve tri. Čarolija dolazi iz toga da sama sebe natjeraš i pogurneš da završiš.

Nije uopće bitno o čemu pišeš. Možeš pisati o tome što si sanjala, o onome što te trenutno brine, što trebaš obaviti taj dan, što je ono što ne bi željela a čini ti se da moraš, o okusu kave koju piješ, o namirnicama koje trebaš kupiti, afirmacije koje voliš… Zapisuj bilo što što ti u tom trenutku padne na pamet, svoj tok misli.

Riješi se ometavača

Ovo vrijeme je samo za tebe, riješi se svega što te ometa. I nipošto nemoj tih 15 minuta za sebe trošiti na druge i njihove probleme. Utišaj mobitel i nemoh gubiti fokus. Vrati se na onaj početni glas u glavi koji će te pokušati bojkotirati. Ako dođu i te misli samo ih zapiši, dopusti im da prođu.

Samo piši i polako s vremenom istina će početi izlaziti iz tvoje olovke.

Jer polako, bez da primjećuješ, jutranje stranice će te iscjeljivati. Bilo koja stvar da te muči, da ti izaziva patnju, bilo što što ti smanjuje samopouzdanje ili neka iznenadna promjen au tvom životu, zapamti da papir sve pamti. Jutarnje stranice mogu biti i stijena na koju se možeš osloniti jer unutra će biti ideje koje te pokreću, mogu biti najbolja prijateljica kojoj ćeš reći koliko ti u užurbanoj svakodnevici nedostaje partner ili koliko te izluđuju djeca, može biti tvoj terapeut kojem ćeš iznijeti svoje emocije…

Važno pravilo je da nema dijeljenja

Ono što pišeš u svoju bilježnicu ne dijeli ni s kim. Nemoj nikome nikada dozvoliti da to pročita. Ozbiljno to mislim, čak niti mali djelić. Nemoj se čak ni ti vraćati i čitati (ako imaš baš veliku želju, pročitaj tek mjeseci nakon što si napisala). Zašto? Ako ćeš misliti da bi netko to mogao pročitati nećeš biti potpuno iskrena. Kalkulirati ćeš što napisati, što ne. A ako se bojiš da bi netko od ukućana to radio kriomice, nemoj nikome reći da pišeš i nađi mjesto gdje ćeš ga spremiti. Neke moje klijentice nose ga uvijek sa sobom u torbi.

Ne cenzuriraj se

Ovom metodom zapravo želiš otpustiti ono što te muči, strahove, osuđivanja, prosuđivanja i pisati ono što ti padne na pamet bez obzira koliko to bilo glupo, smiješno, nerazborito ili sladunjavo. Jesi li se ikad zapitala kako ti mijenjaš svijet ili razmišljala o ludoj promjeni karijere ili preseljenju u neku drugu zemlju? Trebala bi moći sve svoje skrivene želje, ma koliko nerealne izgledale, staiti na papir i izbaciti iz sebe. I što je najbolje jutarnje stranice ti neće dati da lažeš! Nekako se u tom procesu dogodi da kada lažeš sama sebi to postaje u tom trenutku toliko očito da se moraš suočiti s tim i krenuti mijenjati nešto.

To je razlog zašto Jutranje stranice mogu biti pomalo i zastrašujuće jer ako živiš u situaciji koja te ne usrećuje, a pred time zatvaraš oči, ova metoda će ti pomoći kako bi se suočila sama sa sobom i poduzela nešto u vezi s tim ili nastavila živjeti u nezadovoljavajućoj situaciji znajući da iz nje možeš izaći i da imaš izbor

često je lakše nastaviti živjeti u laži nego se pokrenuti u nepoznato i iskušati sreću. Ali nije bolje. Živjeti iskren život prema sebi samoj je najbolji način za provesti život.

I svakako piši rukom, ne na računalu ili mobitelu jer kada pišemo rukom to radimo puno svijesnije i stimuliramo centre u mozgu zadužene za iscjeljenje.

Moje iskustvo s Morning pages

Nakon što sam prvi puta čula za Morning pages, nabavila sam i knjigu i pročitala je. Godinama sam pokušavala voditi dnevnik ali uvijek bi nakon nekoliko dana zaboravila. I tako sam imala 4 dnevnika s napisanih po par stranica. Ali naravno kao i uvijek za ovu metodu sam kupila novi (napisala sam već da imam ludu strast za bilježnicama i rokovnicima) i krenula pisati svoje jutarnje stranice. Čitala sam puno i znala puno o iscjeljujućoj moći pisanja dnevnika ali nie išlo više od nekoliko tjedana i zaključivala sam da ja jednostavno nisam dosljedna što je naravno slabilo moje samopouzdanje. Ali sa načinom kako se pišu Jutarnje stranice, sa time da sam samo pisala tok svojih misli nešto se u meni promijenilo i nastavila sam tako godinama. Prije njih sam se godinama borila s odgađanjem. Bila sam majstorica odgađanja. Ova navika mi je pomogla da je prva stvar koju napravim ujutro to da krenem u dan neopterećena i da znam da sam jednu stvar koju sam si obećala napravila. To je s vremenom ojačalo moju vjeru u mene samu, ojačalo moja obećanja prema samo sebi i podiglo razinu samopouzdanja.

Postoji neka čarolija kada ujutro ustanem, skuham kavu i otvorim svoj dnevnik. Ako je vrijeme lijepo otvorim prozor i uživam u svježem zraku, ako pada kiša napravim isto jer je obožavam, stavim neku ambijentalnu glazbu i uživam u vremenu samo za sebe.

Isprobaj i ti!