Kladešćica- mirna i zelena, nadomak Zagreba

Kladešćica, divno, pitomo i tiho naselje smjestilo se na istočnim obroncima Medvednice i krasi ga ne samo mir i tišina nego i odlična gastronomska ponuda u Planinarskoj kući Kladešćica koja je otvorena vikendima od 10:00 do 17:00 sati.

Za jedan maglovit izlet 29.10.2022. upravo je dio oko Svetog Ivana Zeline bio odličan izbor za izlet. Zagreb je na svega 30 min vožnje, a ovaj kraj je za mene još uvijek ostao neistražen pa zašto ne otići i upoznati i ovaj istočni dio Medvednice. Naime PK Kladešćica je zadnja kontrolna točka na Medvednici.

Naš put krenuo je od centra Svetog Ivana Zeline, parkirale smo malo dalje od crkve. U planinarskom vodiču stoji da se može parkirati kod crkve, ali je bila subota i tamo je bila tržnica pa nismo uspjeli naći mjesto. Kakovo je stanje nedjeljom ne znamo, ali oko parkinga se ne treba zabrinjavati, čak i dan kada je bila tržnica parking smo pronašle vrlo brzo.

Kako nam je cilj bio da napravimo kružnu turu krenule smo ulicom kraj doma Zdravlja i nastavile ravno Bocakovom ulicom. Na cesti se u jednom trenu vidi markacija koja ide uicm lijevo i obilježena je kako staza 1, ali smo odlučile nastaviti ravno putem koji je obilježen kao Marijanski hodočasnički put. Doalzimo do dijela gdje prestaje asfalt i skrećemo desno u lijepu, maglovitu bukovu šumu. Nastavljamo pratiti markacije i markacije hodočasničkog puta. Naravno, služimo se i svije karte 🙂 To su čari signala u planinama. Ali staza je odlično markirana tako da nema straha, samo oprezno i polako. Također usponi s ove strane su lagani i apsolutno za sve tipove kondicije. Putem ćakulamo i skupljamo smeće, boce i limenke zaostale od nekih prijašnjih posjetioca šuma (da, to su posjetioci, nipošto ne želim vjerovati da su planinari, jer svaki planinar zna da ono što si donio u šumu nosiš sa sobom. Ili bi bar to trebao znati.

Nakon otprilike 1,5 sata laganog hoda dolazimo do početka vikend naselja Kladešcica i uživamo i divnim prizorima, vikendicama i jabukama koje su pale sa stabla te ih s guštom jedemo, onako sočne, zdrave i slatke te ubrzo dolazimo do PK Kladeščica koja je na naše iznenađenje otvorena. U HPS-ovom vodiču i na stranicama navedeno je da kuća nij opskrbljena ali nam novi domaćini objašnjavaju da od početka 2022. kuća radi svakoga vikenda od 9-17 te uživamo u divnim domaćim kolačima i suncu koje nas je počelo pratiti na nekih 400-tinjak metara nv.

Naš povratak ide stazom broj 47 koja je malo strmija za silazak, ali je staza makadamska tako da je minimalno zahtjevna. Čak i s bolni koljenima se može proći. Na silazku obilazimo Zelingrad, uživamo u pogledu na brojne izvore i vraćamo se ponovo u maglu. Na kraju puta nalazimo i na izvor pitke vode na jojem se zbog velikog blata nismo uspjele napiti. Ali eto imamo razlog da dođemo još koji puta.

Tura je dužine 16 km, lagana sa 398 m uspona i 418 m silaska. Nama je sa stajanjima trebalo oko 4,5 sata.

Svaka preporuka za ovaj divan dio Medvednice i jednu laganu turu.