Kako koristiti vizualizaciju kao tehniku kreiranja onoga što želiš biti

Popularan alat u EFT-ju, psihoterapiji i velikom broju drugih terapeutskih metoda je rad na unutarnjem djetetu. To je proces zamišljanja i povezivanja sa “mlađim ja” u kojem unutarnjem djetetu pružamo vodstvo, podršku, odlazimo u određene traumatične događaje i mijenjamo perspektivu na njih koristeći mudrost, znanje i vještine koje imamo sada. tom procesu sebi možete

Ali najčešće je to da unutarnjem djetetu dozvolimo da komunicira s nama. Na taj način otkrivaju se ponovo duboke želje, strast, svrha ali i strahovi i ostale neprorađene emocije.

Ovaj proces kreiranja vizualizacijom zapravo je obrnut, kroz vizualizaciju stupaš u komunikaciju sa budućom sobom.

Ovaj proces, naravno ne tako duboko kao u terapeutskom radu možeš prakticirati i kod kuće kroz 4 jednostavna koraka.

1. Suoči se sa strahovima
Sjedni na neko tiho, mirno i tebi ugodno mjesto i uzmi bilježnicu ili dnevnik. Vodi računa o tome da to radiš u dijelu dana kada se možeš opustiti. Nemoj se bojati toga straha, u najvećem broju slučajeva kada se sa strahom suočiš vidjeti ćeš da strah nije toliko strašan koliko si mislila dok si ga potiskivala.
Zatvori oči i nekoliko puta duboko udahni i izdahni.
Zamisli da sjediš na udobnom stolcu za stolom u dobro osvjetljenoj sobi, negdje gdje se osjećaš sretno i mirno.

Tada pozovi buduću sebe da sjedne do tebe i priča s tobom. Možeš sama odrediti godine, ali obično se one pojave spontano. Specifično traži najbolju moguću verziju sebe. Ako vidiš nešto što te straši na prvu, osvijesti da je to samo tvoj strah od toga što bi se moglo dogoditi i manifestirati da je sve to samo u tvom umu i da to nipošto nije istina niti ono što će se dogoditi.

Image by Наталья Данильченко from Pixabay

2. Pogledaj kako buduća ti izgleda
Sada stavi na tren na stranu to što ti tvoja buduća ti govori i obrati pažnju na njen izgled, kako se ponaša, koje izraze lica koristi u komunikaciji.
Poanta ovoga rada je da se možeš poistovjetiti s budućom sobom koju priželjkuješ. Ono što tu želiš postići je jasna predodžba idealne verzije tebe kako bi znala u kojem smjeru se tvoj vlastiti život treba razvijati, rasti i mijenjati.
Obrati pozornost što buduća ti ima obučeno, kako se osjeća, pitaj je što radi svakoga dana. To će biti ključevi toga da radiš i kreiraš svoju idealnu verziju sebe.

3. Pitaj za savjet/vodstvo/pomoć
Ako uđeš u ovaj proces s ogromnim popisom zastrašujućih i velikih pitanja, vjerojatno ćeš završiti u panici, strahu i nesigurnosti umjesto dobiti unutarnje vodstvo i poruku.
Umjesto toga, drži samu sebe otvorenom za bilo što što ti tvoja buduća ti ima za reći.
Poruka treba biti pozitivna, treba te dignuti i dati ti vjetar u leđa. Čak i ako ta poruka bude trebaš otpustiti taj i taj odnos to bi trebala učiniti mirno i potvrđujući da imaš vjere u to i da si u miru s tim.

Image by Susanne Jutzeler, suju-foto from Pixabay

4. Zamisli kako ti nova ti predaje “ključeve” tvog novog života
Ovo je jedna odlična vježba u kojoj ćeš zamisliti buduću sebe kako sjedi sa tobom ali onom tobom prije 3, 5 ili 10 godina, ova osoba treba biti dovoljno blizu da se možeš s njom povezati, a opet dovoljno daleko da vidiš kako si se promijenila.

Zamisli kako sjediš na nekom mjestu na kojem si često. Sada ćeš im dati komadić svog trenutnog života i sve informacije koje će trebati da dođu od onoga tko su one sada do onoga tko si ti sada.
Možeš im dati ključeve auta, tvoje email poslovne račune, uvid u bankovni račun, odjeću ili neku uputu što raditi u području karijere, nekog odnosa ili samo nekih dnevnih rutina i navika.

Ili možeš zamisliti novu sebe u nekom od aspekata života u budućnosti. Zamisli buduću sebe kako drži ključeve stana gdje živiš ili prstena na tvojoj ruci kojega možda priželjkuješ, novog ureda ili posla iz snova. To može biti bilo što što je dio tvoje potencijalne tebe.

Zapamti da se u ovom procesu trebaš osjećati smireno, da treba imati afirmativan predznak, da u njemu trebaš biti samopouzdana. Strah je samo u glavi, mali trik našeg mozga. Tvoja buduća ti može iskoračiti iz svega poznatoga i podsjetiti te na sve ono što je moguće i osnažiti te kao bi živjela sa većom sigurnošću, jasnoćom i lakoćom.

Uživaj u ovim procesima i vizualizacijom kreiraj promjene.