12 znakova da si u vezi s osobom koja je emocionalni zlostavljač

Upravo ti je u odnosu rečeno da si debela.

Ne nužno tim riječima, ali kada si se pojavila u novoj haljini koju si kupila za važnu večeru i izlazak dobila si komentar u stilu “haljina je jako lijepa, ali bi bolje izgledala na nekoj malo mršavijoj”.

Brzo si se otišla presvući u haljinu za koju znaš da mu se sviđa i nakon toga nije rekao ništa.

Na večeri je flertao sa novom kolegicom, smijući se i zabavljajući. Kada si mu kasnije rekla da te povrijedio komentirao je nešto tipa ” što si ti izgubila smisao za humor? zaista postaješ previše osjetljiva.”

Uznemirena si nakon toga, pomalo i ogorčena i ne možeš prestati s propitkivanjem sebe, vrtiš film u glavi i zaista se pitaš da problem možda ipak nije u tebi?

Emocionalno zlostavljanje ili pogrešno zaključivanje?

Emocionalno zlostavljanje je vrlo često teško prepoznati jer kao da se ušulja na mala zvona. Ono nagriza rubove tvoje psihe, a zatim polako jede tvoje mentalno zdravlje, samopouzdanje, čak i tvoj identitet.

Čak i oni koji su svjesni da su to znakovi emocionalnoga zlostavljanja nalaze neko opravdanje, jer u očima društva emocionalno zlostavljanje nije toliko loše kao ono fizičko.

Ali zastanimo tu na tren.

Samo zato što te emocionalno zlostavljanje neće strpati u bolnicu ili prijetiti tvojoj sigurnosti ne znači da nije destruktivno.

To ponašanje je povezano s anksioznošću, depresijom, traumama, ovisničkim ponašanjim pa čak i ozbiljnim zdravstvenim tegobama. Također emocionalno zlostavljanje može napraviti rupe i probleme u ostalim sferama tvog života pa utječe na tebe kao roditelja, utječe na tvoj posao i na sve ostale odnose u tvom životu.

Također ova vrsta zlostavljanja može dovesti i do fizičkog nasilja zato je vrlo važno osvijestiti nalaziš li se u takvom odnosu i ne gurati činjenice pod tepih.

Ako nisi sigurna imaš li kraj sebe zlostavljača (to ne mora nužno biti partner, razmisli o istim relacijama u odnosu sa prijateljicom, sestrom kolegicama, emocionalno zlostavljanje događa se u svim odnosima) počni s ovih nekoliko osnovnih stvari.

Image by Anemone123 from Pixabay

1.Oko te osobe “hodaš po jajima”

Nikada nisi sigurna kakve je volje i u kojem točno trenutku će se od ljubazne i zabavne osobe pretvoriti u hladnu i distanciranu. Kada je dobre volje možeš se opustiti ali nikada ne znaš kada će krenuti neki od ispada koji su iscrpljujući.

2. Stalno se za nešto moraš ispričavati

Ponekad ni ne znaš što i da li si uopće napravila krivo ali se ispričavaš zbog “mira u kući”. Obrati pažnju na to, da li si inače takva u odnosima ili je to samo u ovom specifičnom odnosu.

3. Nije ti s njom najugodnije razgovarati

Čak i kada je ono što imaš za reći potpuno u redu i znaš da si u pravu partner “pametno” izvrće to što govoriš i konstantno sve situacije prikazuje kao da si ti kriva za njih i tu naravno počinješ sumnjati u sebe.

4. Često ti govori da pretjerano reagiraš/pretjerano si osjetljiva

Čak i kada nije tako i tvoja reakcija je u skladu sa situacijom partner te uvjerava da pretjeruješ. I to se događa toliko često da više ni sama ne znaš jesi li u pravu ili ne.

5 .Opravdava svoje loše ponašanje i pokušava ga prikazati kao prihvatljivo

Ako se vratimo na početak, to su rečenice tipa: ” Nije to bio flert, samo bezvezna zabava i smijeh. Znaš kakav sam sa kolegama. Praviš dramu od ničega.”

6. Spušta te ili u potpunosti ignorira

Pokušavaš zanemariti očigledne ponižavajuće komentare , ali čak i oni suptilni ruše tvoje samopouzdanje. On te ne ignorira svaki puta, ponekad zna u društvu biti jako drag, ali u tome i je stvar- nikada ne znaš do kada će to trajati.

7. Generalno si nesigurnija u sebe

Često ne znaš kako reagirati, što reći, kako se ponašati. Ne samo kada si s tom osobom, nego genaralno u svakodnevnim životnim situacijama.

8. Sama sebi nalaziš isprike za loše ponašanje te osobe

Pravdaš ga sama pred sobom. Pod stresom je. Imao je teško djetinjstvo. Teško mu je na poslu u posljednje vrijeme. Nije ispunio svoje snove. Bla, bla, bla… To sve može i biti istina ali nikome ne daje pravo da te tretira na takav način, pogotovo ako to traje dulje vrijeme. I tu još trebaš razmotriti kako to da si ti još uvijek u vezi s njim.

9. Često mijenja planove- i tebi i drugima

Planovi se mijenjaju u zadnji tren, pa čak i oni koji su isplanirani mjesecima prije pod krinkom zabave/avanturističkog duha/…./ A zapravo jedina stvar koja se tudogađa je napetost i nervoza . To je samo još jedan od načina pokušaja kontrole.

10. Sve je prekriveno nekim velom tajne

Zaštitnički se postavlja prema svom mobitelu , ne govori gdje i s kim ide čak i kada pitate. A nasuprot tome zahtijeva da zna svaki tvoj korak, svaki tvoj plan, gdje i s kim si bila i kada ćeš doći kući.

11. Više nisi sigurna što je u nekom odnosu normalno a što ne

U vezi u kojoj se nalaziš nisi ni opuštena ni sretna. Imaš osjećaj da partner s tobom ne postupa kako bi trebao, ali nisi sigurna je li to tako ili nije. Ne znaš događa li se to i u drugim vezama i možda su drugi još gori, pa ostaješ tu gdje jesi.

12. Nastavljaš si i dalje govoriti da ga voliš

Vjerojatno ga i voliš. Ali voljeti nekoga nipošto ne znači dozvoljavati mu da se tako ponaša prema tebi. A isto tako voljeti nekoga ne znači da pod svaku cijenu moraš biti s njim.

Image by DanaTentis from Pixabay

I da li je sve to ok?

Poteškoće i razmirice, pa čak i poneka nenamjerna uvreda u svakom odnosu je normalna i ne ostavlja trajne posljedice. Ali ako postoji puno toga nakupljenog, ako prepoznaješ sve ove znakove kod partnera (ili bilo koje druge osobe) gotovo je sigurno da je riječ o emocionalnom zlostavljanju i da si u vezi sa zlostavljačem.

Ako se događa samo jedna ili dvije stvari ili se to u odnosu događa tek od nedavno ili nemaš baš puno iskustava u partnerskim odnosima možda treba iskreno porazgovarati i poglledati stvari iz nekog drugog konteksta. Ponekad zna biti teško i varljivo na temelju samo jednog izoliranog slučaja donositi zaključak. U tom slučaju napiši tu sitaciju na papir i prokomentiraj sama sa sobom pa s nekim tko je objektivan.

Ako dođeš do zaključka da je riječ o zlostavljanju budi svjesna da nitko i ništa nije vrijedno tvoga mentalnoga i emocionalnog zdravlja.

Niti jedan odnos od tebe ne bi trebao stvarati “slabiju” osobu.