Zanimljivosti o petku trinaestom koje nisi znala

Petak 13. se u zapadnoj kulturi tradicionalno smatra “nesretnim danom”.

Pretpostavlja se da ovo praznovjerje potječe iz srednjega vijeka a da je nastalo tako što je na posljednjoj večeri Isusa Krista bilo 13 pojedinaca. I onaj trinaesti ga je izdao.

Svake godine postoji bar jedan petak 13., a može ih biti čak i tri.

Image by J Lloa from Pixabay

Jesi li znala da će petak 13. biti svaki onaj mjesec koji počinje u nedjelju?

A jesi li znala da je ovaj iracionalan strah dobio i svoje ime? Pa ako imaš strah od broja 13 onda je naziv za tvoju fobiju triskaidekafobija. Sukladno tome strah od petka 13. zove se triskaidekafobija također:-)

Prema Centru za upravljanje stresom i fobijama iz Ashevilla između 17 i 21 milijun amerikanaca pati od ove fobije i kažu da im je to najgori dan u godini. Neki su toliko paralizirani ovim strahom da ne izlaze iz kuće. Procjenjuje se da se taj dan američko gospodarstvo izgubi između 800 i 900 milijuna eura.

U Finskoj se svakog petka 13. od 1995. obilježava Nacionalni dan nesreća i fokusiran je na podizanje svijesti o prometnim nesrećama.

Zanimljivost dolazi i iz Nizozemske, Centar za statistiku kaže se na petak koji pada na trinaesti dan u mjesecu u prosjeku dogodi manje prometnih nesreća, manje pljački i manje nezgoda jer su ljudi oprezniji. Kada je u pitanju prosječni petak, broj automobilskih nesreća je oko 7800, dok je na petak 13. ta brojka oko 7500.

Kakvu zanimljivost imaš ti o petku 13 -om?

Izvor informacija: wikipedia.org