Shinrin-yoku – japanska metoda “šumske kupke”

Izraz Shinrin Yoku se pojavio u Japanu 1980-ih kao fiziološka i psihološka vježba zvana shinrin-yoku (“šumsko kupanje” ili “upijanje šumske atmosfere”). Svrha je bila dvostruka: ponuditi eko-protuotrov za iscrpljenost uslijed tehnološkog procvata i potaknuti stanovnike da se ponovno povežu i zaštite šume u zemlji.

Shinrin Yoku ili Šumska kupka (eng. Forest bathing) praksa je usredotočene svjesnosti izlaska u prirodu koja nas povezuje sa svijetom prirode, a posebno sa šumama, parkovima i prostorima gdje je zrak svježiji, cvrkut ptica glasniji, misli smirenije i fokusiranije.

Ova jednostavna ali učinkovita praksa uči nas opustiti tijelo i misli u suradnji s prirodom vraćajući se u prirodno čovjekovo stanje. Tisućama godina ljudi i priroda bili su neodvojivi. Doba urbanizacije zatvorilo nas je u naše domove, pred televizore, u prostranstva društvenih mreža i odvojilo nas od prirode.

Zaboravili smo kako zvuči vjetar u šumi, kako se glasaju ptice, kako hodati bosi, kako osvježiti noge u potoku, osjetiti miris otpalog lišća…

Tajna ove prakse zapravo je u tome da se vratimo na “tvorničke postavke” i uzmemo iz prirode ono što nam ona nesebično nudi, samo ako provirimo u nju i damo joj priliku.

Hodanje prirodom je vrlo polako, smireno i usredotočeno – baš u ritmu prirode gdje nema obaveza, stresa, jurenja na sve strane. Upravo iz tih razloga ne postoji osoba koja ne bi mogla prakticirati šumsku kupku. Dovoljna je samo klupa u mirnijem parku, šuma u blizini ili livada na maloj osami, a cilj je stopiti se s prirodom, upiti njene mirise, oslušnuti njen jezik i napuniti se pozitivnom energijom.

Šumsku kupku možete isprobati već danas. Nađite mirno mjesto u svom naselju, otiđite u laganu šetnju i osluškujte zvukove oko sebe. Svjesno ih osluškujte. Ako osjetite da vas mami neka klupa, sjednite, zatvorite na tren oči i dozvolite si biti ovdje i sada. Neki će to osjetiti za drvo, priđite mu, pogledajte ga, ako se osjećate da ga želite zagrliti učinite to što osjećate. Dovoljno je da ova šetnja traje 30-tak minuta kako biste osjetili sve njene fizičke i mentalne blagodati.

Budite sa sobom i budite sa prirodom <3