Promjene koje tiho dolaze

Neke promjene u život ulaze na mala vrata, gotovo neprimjetne. I te promjene su jednako važne kao i one na kojima radiš dugo vremena i u koje si uložila velik trud.

Kada vidiš neke stvari os beni, svojim odnosima i svom poslu koje ti se ne sviđaju, prirodna je reakcija da ih želiš promijeniti. Često ta želja za promjenom, boljim i kvalitetnijim životom vodi u unutarnji rad sa samom sobom. Tu kreće put prema osobnom razvoju, poticanju svojih unutarnjih potencijala i mijenjanja svoje okoline.

Ponekad se, bez ikakvih velikih najava ili nekih značajnih pomaka, probudiš i otkriješ da se ta promjena dogodila, naizgled bez tebe.

To se može činiti kao čudo kada odjednom počneš primjećivati da gotovo ništa ne može narušiti tvoje samopoštovanje ili da partner počne odjednom više pomagati oko kuće.

Čak se možeš i zapitati je li sav tvoj naporan rad imao išta s tim ili se to samo od sebe dogodilo.

Mi ljudi, ponekad imamo relativno kratko razdoblje pažnje i lako možemo izgubiti i zaboraviti trag vremena, pa tako i truda i rada oko nečega. Lijepo se to vidi na primjeru cvijeta. Možeš brinuti o sadnici u loncu nekoliko mjeseci, davati hranjive sastojke i pažnju samo da bi uživala nekoliko dana u cvijetovima koje biljka nudi pitajući se kada se to dogodilo i kako to nisi vidjela.

Priroda, s druge strane, ima beskonačno strpljenje. To nipošto ne znači da tvoji napori ne igraju nikakvu ulogu u promjeni. Naprotiv oni su tu da naučiš cijeniti i biti aktivna.

Jednostavno, ti tvoji napori su jedan mali dio slike koji konačno rezultira cvatnjom biljke, promjenom odnosa, omekšanjem tvoga srca.

Isti zakoni koji upravljaju rastom biljaka nadgledaju tvoje unutarnje i vanjske promjene.

Promatranjem, razmatranjem, akcijama i čuđenjem ti obrađuješ tlo svoga života, sadiš sjeme i njeguješ ga.

Ponekad je teži dio znati kada se treba zaustaviti i pustiti, predajući se procesu s potpunim povjerenjem. Obično se to dogodi odvlačenjem ili ometanjem pri čemu se naša pozornost preusmjerava na druge stvari, brige, zadatke.

To su trenutci kada ne gledamo, a zapravo se u tišini dogodi čudo promjene.