Problemi u vezi – Komunikacija, seks, novac

Problem 1 – Komunikacija

Svi problemi u vezama proizlaze iz loše komunikacije, prema Elaine Fantle Shimberg, autorici “Blending Families” – “Ne možete komunicirati dok provjeravate svoj mobitel, gledate televiziju ili pregledavate sportsku rubriku na portalu”.

Strategije rješavanja problema:

Dogovorite se međusobno, kaže Shimberg. Ako živite zajedno, isključite mobitele, djecu smjestite u krevet i pustite da glasovna pošta preuzme vaše pozive.

Ako smatraš da ne možeš komunicirati bez povišenja glasa, oboje odite na javno mjesto poput knjižnice, parka ili restorana, gdje bi vam bilo neugodno kada bi vas netko vidio kako “vrištite” jedno na drugoga.

Postavite pravila. Pokušaj ne prekidati partnera dok govori ili zabrani izraze poput: Ti uvijek… Ti nikad…

Koristi govor tijela kako bi pokazala da slušaš. Nemoj crtati, gledati na sat ili kidati nokte. Kimni glavom, tako da druga osoba zna da primaš poruku i, ako je potrebno, preformuliraj je. Na primjer, reci “Dakle, čujem da se osjećaš kao da imaš previše posla u kući iako oboje radimo jednako.” Ako si u pravu, drugi na ovaj način može potvrditi da si shvatila poantu. Ako je ono što je druga osoba uistinu mislila, „Hej, ti si “kreten” i stvaraš više posla za mene tako što ću morati pokupiti za tobom“, može to reći, ali na ljepši način.

Problem 2 – Seks

Čak i partneri koji se vole – mogu biti neskladni seksualno. Mary Jo Fay, autorica emisije “Please Dear, Not Tonight”, kaže da nedostatak seksualne samosvijesti i obrazovanja pogoršava ove probleme. Ali seksanje je jedno od posljednjih stvari kojih bi se kao par trebali odreći, kaže Fay. “Seks”, kaže, “zbližava nas, oslobađa hormone koji pomažu našem tijelu i fizički i psihički te održava kemiju između dvije osobe.”

Strategije rješavanja problema:

Plan, plan, plan. Fay predlaže da zakažete sastanak, ali ne nužno noću kad ste oboje umorni. Možda tijekom dječjeg subotnjeg popodneva ili “brzo prije posla”. Zamolite prijatelje ili obitelj da odvete djecu, recimo svaki drugi petak, k njima kako bi vi imali slobodan vikend. “Kad je seks na kalendaru, to povećava iščekivanje”, kaže Fay. Ako malo promijenite stvari, seks također može biti zabavniji, kaže ona. Zašto ne bi imali seks u kuhinji? Ili kod kamina? Ili stojeći u hodniku?

Naučite doista uzbuđuje tebe i tvog partnera – napravite “Sexy popis”, sugerira kalifornijska psihoterapeutkinja Allison Cohen. Zamijenite liste i upotrijebite ih za stvaranje više scenarija koji vas oboje uključuju.

Ako probleme sa seksualnim odnosom ne možete riješiti sami, Fay preporučuje da se posavjetujete s kvalificiranim seksualnim terapeutom koji će pomoći da riješite probleme u vezi.

Problem 3 – Novac

Problemi s novcem mogu započeti i prije samog braka. Oni mogu proizlaziti, na primjer, iz visokih troškova vjenčanja. Nacionalna zaklada za kreditno savjetovanje (NFCC) preporučuje da parovi koji imaju problema s novcem u vezi/braku – duboko udahnu i ozbiljno razgovaraju o financijama.

Strategije rješavanja problema:

Budite iskreni prema svojoj trenutnoj financijskoj situaciji. Ako su stvari krenule nizbrdo, nastavljanje istog načina života nerealno je.

Ne približavaj se temi u “žaru” svađe. Umjesto toga, izdvoji vrijeme koje je za vas oboje prikladno i ne prijeti kulminaciji bitke oko problema.

Priznaj si da jedan partner može biti štediša, a jedan potrošač, shvati da oboje imate koristi iz toga i počnite učiti jedno od drugoga.

Ne skrivaj svoje prihode ili dug. Stavite oboje “na stol” svoje financije, uključujući nedavne kredite, isplate plaćanja, bankovne izvode, police osiguranja, dugove i ulaganja.

Ne krivi partnera.

Izradite zajednički proračun koji uključuje uštede.

Odlučite koja će osoba biti odgovorna za plaćanje mjesečnih računa.

Omogućite svakoj osobi neovisnost tako što će svatko za sebe izdvojiti određenu količinu novca za vlastito trošenje.

Odlučite se za kratkoročne i dugoročne ciljeve. U redu je imati pojedinačne ciljeve – svatko za sebe, ali trebali biste također imati i obiteljske ciljeve

Razgovarajte o brizi za roditelje, ovisno o njihovom starenju – te isplanirajte prikladne financijske izdatke i financijski plan.

Foto: Unsplash

Izvor: https://www.webmd.com/