Problemi u vezi – Borba oko kućanskih poslova, nestavljanje veze pod prioritete, konflikt

Problem 1 – Borba oko kućanskih poslova

Većina partnera radi izvan kuće i često na više radnih mjesta. Stoga je važno pošteno podijeliti kućanske poslove, kaže Paulette Kouffman-Sherman, autorica časopisa “Dating From the Inside Out”.

Strategije rješavanja problema:

Budi organizirana i jasna oko kućanskih poslova, kaže Kouffman-Sherman. “Zapiši sve zadatke i dogovorite se tko radi što.” Budite fer – tako da nitko ne zamjeri.

Budi otvorena za druga rješenja, kaže ona. Ako oboje mrzite kućanske poslove, možda se možete javiti za uslugu čišćenja. Ako jedan od vas voli kućanske poslove, drugi partner može voditi brigu o rublju i dvorištu. Možete biti kreativni i uzeti u obzir stvari koje jedan od vas voli raditi, no sve dok postoji “fer” podjela.

Problem 2 – Vezu se ne dodaje na “listu” prioriteta

Ako želiš da ti veza u životu ne stane na onome – “Uzimam” – onda bi ju trebali, i ti i partner, staviti pod prioritet.

Strategije rješavanja problema:

Radite ono što ste nekada radili prilikom prvih druženja i izlazaka: pokaži zanimanje, udijeli kompliment, kontaktiraj s partnerom i tijekom dana, pokažite zanimanje jedno za drugo.

Planirajte zajedničke izlaske. Zakažite vrijeme zajedno i zapišite u kalendar – baš kao što zapišete sve druge važne događaje.

Poštujte jedno drugo. Reci – “Hvala” i “Cijenim …” To omogućuje tvom partneru da zna da ti je stalo.

Problem 3 – Konflikt

Poneki konflikt normalan je u životu, kaže psihologinja Susan Silverman. Ali ako osjećaš da svađe ne prestaju i da se veza pretvorila u horor – vrijeme je za razbijanje takve toksične rutine. Kada se potrudiš – možeš smanjiti agresiju i ljutnju te sagledati probleme koji se nalaze ispod površine.

Strategije rješavanja problema:

Ti i tvoj partner se možete naučiti svađati na humaniji način.

Nisi žrtva. Nauči da je tvoj osobni izbor hoćeš li reagirati i na koji način.

Budi iskrena prema sebi. Kada dođe do konflikta, je li tvoj pristup i argumenti rješavaju problem i konflikt ili ga pogoršavaju, a ti želiš osvetu? Ako tvoje riječi vrijeđaju drugoga, onda je vrijeme za promjenu strategije.

Promijeni način na koji komuniciraš. Ako konstantno reagiraš na isti način, kako možeš očekivati drugačiji rezultat nakon onog istog – koji je povrijedio tebe ili partnera – u prošlosti? Samo mali korak naprijed može značiti veliku promjenu. Ako inače odmah skačeš u samoobranu, čak i prije nego partner dovrši što je htio reći, probaj se suzdržati. Iznenadit ćeš se kako tako mali pomak može puno značiti.

Daj malo – primi puno. Ispričaj se kad si u krivu. Vjerujemo da je teško, ali isplatit će se.

“Ne možeš kontrolirati tuđe ponašanje. Jedini glavni u priči si ti”, kaže Susan.

Foto: Pexels, Unsplash

Izvor: https://www.webmd.com/sex-relationships/guide/7-relationship-problems-how-solve-them#3