Kako biti hrabra onda kada je važno

Nikada nećeš dobiti ono što želiš ako se bojiš to izgovoriti!

Svaki dan donosiš na desetke malih odluka i izbora koji imaju za korist usvajanje neke tvoje ideje koju želiš da okolina usvoji ili ta odluka može biti da te umanji jer se bojiš iznijeti svoje stavove ili želje!

Ponekad se čini lakšim odustati i ne izraziti se u cijelosti jer tako izbjegavaš potencijalan sukob.

Ali istina je da dopuštajući ljudima da gaze po tebi povećava osjećaj stresa i tjeskobe i s vremenom umanjuje osjećaj vlastite vrijednosti i pojačava nesigurnost.

Photo by Benjamin Davies on Unsplash

Nauči se zauzeti za sebe i to jasno i glasno izgovoriti jer ti to omogućava preuzimanje kontrole nad svojim životom, povećava vjeru u vlastite resurse, znanja i moći i olakšava da u konačnici laganije ostvariš svoje snove.

Pokušaj to kroz ovih 6 jednostavnih, ali vrlo moćnih koraka:

  1. Vježbaj biti transparentna i autentična -izrazi se otvoreno i iskreno. U početku to vježbaj s bliskim osobama koje će to prihvatit.
  2. Radite male, ali snažne korake – svakoga dana vježbajte izraziti sebe, obratite pažnju na držanje, ispravite leđa, koračajte sigurno i uspravno. Postoje brojna istraživanja koja pokazuju da zauzimanje te pozicije tijela instant popravlja samopouzdanje.
  3. Kada te netko napada, imaj strpljenja – kako tvoje samopuzdanje i iskrenost rastu tako će se početi buniti oni koji se počinju osjećati ugroženo (sjeti se da svatko s kime se ne može manipulirati u očima takvih ljudi izgleda kao prijetnja) imaj strpljenja i vježbaj asertivnost
  4. Promotri sebe i otkrij što je to što te smeta– suoči se sa svojim problemima i kreni ih rješavati korak po korak. To će također pojačati tvoje samopouzdanje. Vodi računa o tome da kreneš malim koracima.
  5. Razjasni stvari koje ti nisu jasne s drugima bez da ih napadaš – objasni točno što želiš reći time što govoriš i kako se osjećaš i slušaj reakciju. Uvijek budi sigurna da je i to napravljeno na asertivan način.
  6. Vježba čini majstora – istraživanja pokazuju da je potrebno neko vrijeme (između 21 i 66 dana da nešto što vježbamo postane navika) da sve to implementiraš u svoj život

Implementirajući ovih 6 koraka u svoju svakodnevnicu vrlo brzo ćeš postati hrabra i reći što želiš u situacijama koje su tebi važne.