Brigom za emocionalna stanja do jačeg imunitet

Svakoga dana priča se sve više o korona virusu. Jučer je potvrđen i prvi slučaj u Hrvatskoj, u Zagrebu.

Dok se jedni kunu da je opasan i da nam projekti epidemija i upozoravaju da svih strana da se čuvamo i pazimo, drugi pak viču da je sve to napuhana medijska patka i kroz društvene mreže se šale i pripremaju doček virusa na Trgu.

Ali svi se slažu u jednoj stvari, dobar imunitet , čak i ako dođe do zaraze ključan je faktor bržeg i uspješnijeg oporavka. 

A znaš li da je za jak i dobar imunitet od najveće važnosti tvoje emocionalno stanje?

Kako to? Pa upozoravaju nas na pravilnu prehranu, unos vode, izbjegavanje rafiniranih namirnica, kretanje i sve to stoji. I sama se držim svih tih pravila, ali nažalost vrlo često se zaboravi EMOCIONALNO STANJE.

Za pravilan rad našeg imuno sustava presudni su kemijski procesi koji se događaju u našem tijelu, a najčešće su pod utjecajem emocija koje u nama izazivaju stres.

Stres je zapravo proces u tijelu koji stimulira centralni živčani sustav koji zatim stimulira nadbubrežnu žlijezdu na lučenje kortizola i adrenalina. To su dva hormona koja su zaslužna za sva stanja stresa u kojima se nalaziš.

Adrenalin je tu manje opasan od kortizola, jer kako njegova razina u krvi brzo naraste tako se i spusti, u svakodnevnom životu za oko 15-tak minuta.

Kortizol je tu ipak veći problem pa ga stručnjaci često nazivaju i “hormon razarač” jer kada je tijelo prepravljeno kortizolom sve unutarnje funkcije koje su primarne za zdravlje rade na minimumu. Tijelo tada svu krv i energiju šalje u udove kako bi se borilo ili pobjeglo. Kortizol u tijelu pokreće reakciju OPASNOSTI.

Image by 1388843 from Pixabay

I kakve to veze ima s imunitetom?

Kako bi imunitet pravilno radio, da bi znao prepoznati patogene, viruse i bakterije potrebno je da radi svojim punim kapacitetom. U tom slučaju i svi organi trebaju funkcionirati u svom punom kapacitetu. Jedino tada imunitet je snažan i tijelo se može izboriti sa svime, pa tako i u ovom slučaju korona virusom.

Kako ojačati imunološki sustav?

Prvo svakako povedite računa o svom emocionalnom stanju kako biste stres sveli na najmanju moguću mjeru. Kako vodite računa o higijeni tijela, vodite računa i o higijeni uma. To neka postane svakodnevni korak.

Prakticirajte metode opuštanja. Potražite neke na 7 jednostavnih načina opuštanja.

Jedite nerafiniranu hranu. Ubacite u svakodnevu rutinu sezonsko voće i povrće.

Koristite visokokvalitetne dodatke prehrani.

Napravite povremeni post ili detox organizma, a podršku potražite u besplatnoj grupi Holistička detoksikacija

Obogatite svoj životni prostor eteričnim uljima, za jačanje imuniteta isprobajte Aromaforce ulje marke Pranarom.

Krećite se na svježem zraku čim je više moguće.

I ne zaboravite se smijati!