Blue monday- je li istina da je to najdepresivniji dan u godini?

Blue monday je dobio ime i poseban dan kada se obilježava jer se smatra najdepresivnijim danom u godini.

Najdepresivijim danom u godini smatra se baš današnji dan, treći ponedjeljak u siječnju.

Prvi puta je ovo ime koristio 2005. Sky Travel jer se smatralo da je takav depresivan idealan za prodaju i bookiranje odmora.

Danas se taj naziv koristi kako bi se polako dizala svjesnost o problemima mentalnog zdravlja i toga koliko je važno.

Kako je zaključeno da je baš taj dan najdepresivniji?

To je zamisao psihologa dr. Cliffa Arnala koji je razvio “formulu” za takozvani siječanjski blues.

Ona kombinira nekoliko različitih faktora među kojima su vrijeme, dugovi, mjesečna plaća, vrijeme do Božića, niska razina motivacije i osjećaj da treba pokrenuti neku akciju i krenuti ostvarivati godišnje ciljeve.

Međutim, u svojim izjavama kasnije dr. Arnal nazvao je ovu formulu pseudoznanošću i poručio ljudima da to ne uzimaju za ozbiljno.

Image by Игорь Левченко from Pixabay

Za Daily Telegraf dr. Arnal je izjavio kako je prvobitno bio angažiran da nađe najbolji dan za kupovanje putovanja, ali kako je istraživao i bavio se tom tematiko zaključio je da taj dan ljudi najviše kupuju putovanja jer se osjećaju loše i žele si s nečim uljepšati taj dan, a ne zato što je po nekim pozitivnim kriterijima to najidealniji dan za kupovinu.

Rekao je isto tako da vjerujući u ovu ideju dolazimo do samoispunjujućeg proročanstva pa iako i nije najdepresivniji utjecaj medija i vjerovanje da je može od njega napraviti najdepresivniji dan.

Zato se bori protiv ovog dana tako da napraviš nešto lijepo za sebe.

Napravi si toplu kupku, stavi u difuzor eterično ulje koje voliš. pogledaj smiješan klipić na Youtubeu, jer zapravo dani su onakvi kakvima ih mi doživljavamo.