4 obilježja zdrave veze – Komunikacija, nesporazumi…

Svi romantični odnosi prolaze kroz uspone i padove, a svi oni podrazumijevaju “rad”, predanost i spremnost za promjenu s partnerom. Bez obzira na to je li veza tek započela ili ste zajedno godinama, postoje koraci koje možeš poduzeti za izgradnju zdravih odnosa. Čak i ako si iskusila mnogo neuspjelih veza u prošlosti ili se borila da potakneš iskru romantike u trenutnoj možeš naučiti ostati povezana te pronaći ispunjenje i uživati ​​u trajnoj sreći.

Što vezu čini zdravom?

Svaki je odnos jedinstven, a ljudi se pronalaze iz različitih razloga. Dio onoga što definira zdrav odnos je dijeljenje zajedničkog cilja za točno ono što želite od veze i u kojem smjeru želite da veza ide. A to je nešto što ćeš znati jedino ako duboko i iskreno razgovaraš sa svojim partnerom.

Međutim, postoje i neke karakteristike koje imaju većina zdravih odnosa. Poznavanje ovih osnovnih principa može ti pomoći održati odnos smislenim, ispunjavajućim i uzbudljivim bez obzira na ciljeve na kojima radite ili izazove s kojima se zajedno suočavate.

4 obilježja zdrave veze

Održavate smislenu emocionalnu povezanost jedno s drugim. Svatko od vas čini da se drugi osjeća voljeno i emocionalno ispunjeno. Postoji razlika između biti voljena i osjećati se voljeno. Kad se osjećaš voljenom – osjećaš se i prihvaćenom i cijenjenom od strane svog partnera, kao da te netko zaista “kuži”.

Neki se odnosi “zaglave” u mirnom suživotu, ali bez partnera koji su istinski emocionalno povezani. Iako se veza na površini može činiti stabilnom, nedostatak stalnog uključivanja i emocionalne povezanosti služe samo dodatnom udaljavanju između dvije osobe.

Ne bojite se (poštenog) neslaganja – svađe. Neki parovi tiho razgovaraju o stvarima, dok drugi mogu povisiti glas i “strastveno” se ne slagati. Ključ do snažne veze ipak nije strah od sukoba. Moraš se osjećati sigurno izraziti stvari koje te muče – dakle bez straha od odbijanja te biti u mogućnosti riješiti sukob bez poniženja, degradacije ili inzistiranja na tome da netko od vas mora biti u pravu.

Održavate vanjske odnose i interese. Unatoč tvrdnjama o romantičnoj fikciji ili filmovima, nitko ne može zadovoljiti sve tvoje potrebe. Dapače, ako previše očekuješ od partnera, stvorit ćeš nezdrav pritisak na vezu.

Da biste potaknuli i obogatili vaš romantični odnos, važno je održavati vlastiti identitet izvan veze, očuvati povezanost s obitelji i prijateljima te “održavati” svoje hobije i interese.

Vi komunicirate otvoreno i iskreno. Dobra komunikacija ključan je aspekt svakog odnosa. Kad oboje znaju šta žele od veze i osjećaju se ugodno izražavajući svoje potrebe, strahove i želje, to može povećati povjerenje i ojačati vezu dvije osobe.

Foto: Unsplash

Izvor: https://www.helpguide.org/articles/relationships-communication/relationship-help.htm